6/18/09

Din cazuistica noastră

Sindrom de feminizare în sertolinom testicular

Alopecie în sertolinom testicular

Anamneza: câine ciobănesc german, alopecie pe arii extinse ale corpului.
Clinic: alopecie, hiperpigmentaţie şi atrofie piele. La palpaţia în regiunea inghinală s-a constatat că este un animal monorhid, iar testiculul reţinut sub inelul inghinal este mult mărit în volum.
S-a procedat la extirparea testiculului transformat într-o masă tumorală, care la examenul histopatologic ulterior s-a demonstrat a fi un sertolinom. La 2 luni de la intervenţia chirurgicală au dispărut semnele de feminizare cu regenerarea blănii. Sertolinoamele sunt tumori testiculare care secretă estrogeni şi din această cauză apare alopecia şi sindromul de feminizare la câine.
Transformarea tumorală a testiculelor este mult mai frecventă la masculii criptorhizi, anomalia de testicul reţinut se transmite genetic şi sunt animale mai agresive din cauza hipersecreţiei de testosteron,
din aceste considerente se recomandă castrarea masculilor cu această anomalie.

Din cazuistica noastră

1. Gastroenterită hemoragică parvovirală




Anamneza: căţel nevaccinat cu diaree şi vomă în reprize repetate.
Clinic: diaree cataralo-hemoragică severă, vomă în reprize repetate, anemie, deshidratare severă, coproparazitologic negativ. Prin test virusologic rapid s-a confirmat diagnosticul de gastroenterită parvovirală.
Având diagnosticul pozitiv am putut aplica tratamentul specific cu anticorpi specifici antiparvovirus (Canglob P). Pe lângă tratamentul nespecific de susţinere cu soluţii perfuzabile, vitaminoterapie, antibioterapie de prevenţie etc, tratamentul specific cu anticorpi măreşte foarte mult şansele de reuşită chiar şi în boli precum gastroenterita parvovirală. Din aceste considerente echipa noastră este permanent motivată în stabilirea diagnosticului pozitiv pentru a putea aplica tratamentul cel mai eficient.